Brussels Grand Prix 2016

Een Brussels Grand Prix aan grote snelheid

Voor de 8e editie heeft de Brussels Grand Prix  een nieuwe mijlpaal bereikt. Gunstig weer, een snelle piste
en vooral een optimale datum maakte het mogelijk de beste editie in de geschiedenis van de Grand Prix van Brussel te laten plaatsvinden.

De meeting werd bijzonder goed gelanceerd met een Belgisch record in het kogelstoten. Jolien Boumkwo heeft inderdaad haar coach Blondeel met 17m09 onttroond aan de top van de nationale hiërarchie. Nog beter, met deze prestatie kwalificeert ze zich voor de Europese Kampioenschappen in Amsterdam.

Op de 400m horden was de Uruguayaanse Deborah Rodriguez de snelste voor de Europese Junior Kampioen Nenah De Coninck die de scalp nam van de Olympische Axelle Dauwens. 8 mannen gingen onder 51seconden waaronder de “all black” Cameron French met een wereldtijd van 49,87!

Over dezelfde afstand, maar zonder de hindernissen haalde de Fransman Mame Ibra Anne het in 45.90. Hiermee voldeed hij ook aan de limiet voor het EK in Amsterdam.

Ook de middellange afstand was deze zondag populair.  Met 5 vrouwen onder 2.06 met de Noorse Eikomo in commando en 10 mannen onder de 1.49 was de 800m een van de topnummers!

Idem op de 1500m, waar onze nationale Louise Carton haar comeback maakte naar de wedstrijd met een 4e plaats achter de Roemeense Bobocea (4.11.25). Rabii Doukkana (Mar) heeft in 3.40.40 de 1500m gewonnen. Het peloton volgde hem op de voet, want de 11e werd gecrediteerd met een tijd van 3.42.90.

In tegenstelling tot sprintlegende Jay Nduré, werd de Brit Gemili door zijn vorm gerustgesteld en zette hij een beste seizoenstijd neer van 20.37 tot 20.43 voor de Noor. Adam had zich aan het begin van de meeting opgewarmd met een halve baanronde van 20.55.  Robin Vanderbemden (20,84) maakt dit nogal prestigieuze podium compleet!

Verschillende 100m hordelopers waren op jacht naar de minima maar spijtig genoeg kon niemand de limiet halen. Al gekwalificeerd, Damian Czykier (POL) temde de hindernissen op bewonderenswaardige wijze in 13.64, net als de Venezolaanse Genesis Romero bij de meisjes in 13.19.

Tijdens de wedstrijden dachten we soms dat we in het Van Damme Memorial waren! De Australische Peacok plantte zijn speer op meer dan 78m terwijl Cédric Nolf met 7,83m heel dicht bij de 8m kwam. Hij versloeg in dit geval een topper in de persoon van de neo-Nederlander Gaisah (7,79). Een zeer solide duel in het kogelstoten tussen de Luxemburger Bob Bertemes en de Engelsman Scott Lincoln die zich met 19m17 tegen 18m84 in het voordeel van de 1e keerde.

Een voor en na programma liet ook de nationale en regionale atleten toe om deel te nemen aan dit atletiekfestival.

Foto’s  –Uitslagen – reportage bx1

@ Foto’s JF Vanwelde en T.Sisk

Een reactie achterlaten